Hoe overleef ik een muistroom: 3 tips die je leven kunnen redden
Een erg leuk stukje van RTV NH en Stichting ABZee over muistromingen!
Stichting ABZee.
Een mui heet ook wel een muistroming. Het werkt als volgt: golven breken op zandbanken bij de kust en rollen naar strand. Dat water stroomt vervolgens aan de zijkanten van de zandbanken weer terug richting de zee. En dat is een muistroming. Als je gaat zwemmen moet je dus opletten dat je niet bij de muistroming in zee gaat, want dan wordt je het water in getrokken.
1. Hoe herken je een mui?
Bij een mui zijn geen of weinig golven, het water is donkerder en er drijven vaak takjes en ander afval in het water richting de zee. Veilig zwemmen doe je dus op de plekken waar de golven breken. Vermijd de delen van de zee waar het water vlakker en donker is.
2. Wat te doen als je toch in een muistroming terechtkomt?
Het allerbelangrijkste is om rustig te blijven en boven water te blijven.
Zwem rustig naar de zijkant van de muistroming. Dan kom je vanzelf weer bij golven terecht die richting het strand rollen.
Lukt dat niet, laat je dan meedrijven met de stroming de zee in. Een muistroming is een cirkelende beweging. Het water vanuit de zee stroomt tegen de zandbanken, de golven breken en rollen richting het strand. Vervolgens stroomt het water in de muistroming weer terug naar de zee en ga zo maar door. Als je je dus met de stroming mee laat voeren, kom je vanzelf weer terecht in de golven en drijf je weer richting het strand.
3. Wat te doen als je een zwemmer in nood ziet in een mui?
Je eerste reactie zal waarschijnlijk zijn het water in rennen en de persoon uit het water proberen te krijgen. Dit is heel gevaarlijk. Niet doen dus. Waarschuw meteen de reddingsbrigade en bel 112. Probeer ondertussen goed de persoon in nood in de gaten te houden. Dan kun je de hulpdiensten de weg wijzen als ze arriveren.
Bron:
http://www.rtvnh.nl/nieuws/168500/hoe-overleef-ik-een-muistroom-3-tips-die-je-leven-kunnen-redden